Economie van Spitsbergen gered door Nederlandse uitvinding

Liberty Gasturbine Holland, heeft met een eigen uitvinding een mijnbrand geblust in een record tijd. De kolenmijn in Svea Nord vloog in brand tengevolge van laswerkzaamheden in de mijn. De brand was al snel onbeheersbaar, waarna Michel Kooij, directeur van Liberty Gasturbine Holland, gevraagd werd of hij met zijn uitvinding, de zgn. Steamexfire, een oplossing kon bieden. Spitsbergen, een ontdekking van Willem Barends, kent een lange geschiedenis als het om kolenmijnen gaat. Ondanks het feit dat er maar ca. 5000 mensen op Spitsbergen wonen, is het economisch belang voor Noorwegen groot. Ten gevolge van de brand, heeft de grootste mijn aldaar, Svea Nord,  een omzetverlies van ruim 1 miljoen Euro per dag.

Ca. een half jaar geleden werd Kooij gevraagd of hij met zijn uitvinding een mijnbrand kon blussen in Zuid-Afrika. Er was berekend dat het blussen van die brand met conventionele middelen, ca. 10 maanden zou duren. Echter, de Steamexfire deed er 8 dagen over. Dit enorme succes ging als een lopend vuurtje door de wereldwijde mijnindustrie. Liberty Gasturbine Holland, gevestigd in Putten, heeft tengevolge van dit succes samen met twee mensen uit Australië, GSIS (Global Steamexfire Inertisation Services) opgericht. GSIS houdt zich bezig met het bedienen van de Steamexfire.
De Steamexfire is een machine die een zuurstofloze stoom produceert. Dit blijkt in de praktijk een ideale en meest efficiënte manier te zijn om een brand in een gesloten ruimte te blussen. Met name door de grote hoeveelheden zuurstofloze stoom die de Steamexfire produceert, blijkt deze methode het ideale blusmiddel te zijn voor tunnel- en mijnbranden. De Steamexfire wordt aangedreven door een grote turbinemotor, afkomstig uit een straaljager en draait op kerosine. Een afterburner is gemonteerd om de uitlaatgassen zuurstofloos te maken, waarna water geïnjecteerd wordt om stoom te maken. Thans wordt het Puttense bedrijf vanuit de hele wereld gevraagd om lezingen en presentaties te geven.

 

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.
ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.


Laatste nieuws

02/12/2014

Laatste nieuws

25/11/2014